Tuunaa piposi ja tee itse pörröinen tupsu

Valkoinen pitsineulepiponi on aiheuttanut sähköpostini räjähdyksen, kun siihen kaivataan ohjeistusta. Pipo on oma versio vuosia vanhasta lehdestä löydetystä ohjeesta, toivottavasti olen osannut selittää tekemiseni ymmärrettävästi. Olen tosiaan täysin aloitteleva neuloja, enkä vielä ”puhu neulojaa” 😀

Mainitsin postauksessa, että piposta puuttui kuvissa vielä tupsu. Päähine näyttää tosi kivalta ilmankin tupsua, mutta minulla oli alusta asti visiona askarrella siihen pörröinen tupsu. En tiedä muistatteko, kun kävin viime kesänä tutustumassa Tolvilan luomutilaan?  Minulle jo lapsuudesta tuttu tila pitää oviaan auki aina silloin tällöin, jolloin meillä asiakkailla on mahdollisuus käydä ostamassa tilan villalankaa ja muita käsityötarvikkeita suoraan paimenelta.

Tällainen tilapäivä oli pari viikkoa sitten, jolloin kävin ostamassa paitsi Tolvilan suomenlampaan villasta Virtain Villakehräämössä kehrättyä lankaa, myös tupsutarvikkeita. Olettaisin, että myynnissä olleet pienet lampaantaljan palat ovat leikkuujäämiä, sillä ne olivat muodoltaan ”ihan mitä sattuu”. Askarteluun ne ovat kuitenkin mitä parhaimpia tilkkuja. 

Tupsun valmistaminen on helppoa, siihen tarvitaan vain neula ja lankaa. Esimerkiksi kestävä karhunlanka toimii hyvin. Pieni pala (esim. 7cm x 7cm) lampaantaljaa muotoillaan neulan ja langan avulla ”ruttuun”.

Samalla langalla voi kiinnittää tupsun pipoon ja siinä se sitten on: 

Jos voin jotain suositella neulojille, niin kotimaista suomenlampaan villaa. Suomenlampaan villa on merinovillaan verrattavissa eli se on äärimmäisen miellyttävä ihoa vasten. Tolvilan villaan on jätetty lanoliinia eli lampaanvillan rasvaa, joka tekee villalangasta pehmoista ja likaa hylkivää. Rasvaista lankaa on ihana neuloa, sillä villa ei kutita tai ärsytä ihoa lainkaan. 

Olen iloinen, että meillä on täällä Akaassa oman kylän lammastila, josta voin käydä ostamassa lankaa suoraan, mutta suomesta löytyy muitakin tuottajia. Googleen haku suomenlampaan villalanka ja sitten etsimään löytyykö lähitiloja. Tilojen verkkokaupat toki toimivat myös, jos ei satu ihan naapurissa asumaan.