Millaisia neuleohjeita Suomessa oli 1950-luvulla – katso nostalgiset kuvat

Satuin törmäämään kirppiksellä aitoihin 1950-luvun neule- ja virkkausohjeisiin (1-1,5€/kpl). Julkaisun nimi on Virkkaus- ja neuletyöt ja kaikki numerot ovat 50-luvulta. Tuohon aikaan lukijaa vielä teititeltiin, se on aina takuuvarma merkki vuosikymmenten takaisesta ajasta.

Muistan hämärästi, että äitini olisi joskus käyttänyt termiä pumpulilanka, mutta nykyään taidetaan puhua puuvillalangasta. Korjatkaa jos luuloni on väärä. Oli hauska huomata, että Suomessakin 50-lukua leimaava erittäin naisellinen look on ollut muotia, vaikka me hieman kaukana muotimaailman pääkaupungeista olemme olleetkin ja mikä tahansa hilirimpsutin ei meidän keleissä yleensä toimi. 

En ihan äkkiä ajattelisi, että neulevaatteet toimisivat helleasuina, mutta enenkin lapsille näitä malleja oli paljon:

Oli ilahduttavaa huomata, että 50-luvulla lehden malleina oli käytetty kaiken ikäisiä ja kokoisia ihmisiä. Teinien vaatteet oli kuvattu teinien yllä ja vanhemmille suunnatut vaatteet eri ikäisten yllä. Tätä soisi näkevän enemmän nykyaikana. 

Viimeiseksi huomio mainonnasta eri aikakausilla. On melko pysäyttävää ymmärtää, että pari vuosikymmentä takaperin oli kannattavaa ommella ja neuloa vaatteita itse, että säästi rahaa. Sitä voi miettiä, kuinka (rahallisesti) kannattavaa ompelu on nykyään, kun pikamuotikaupassa ja marketeissa T-paita maksaa 4,90€. Kierrätyskankaita ja tuunausprojekteja kirppiksiltä etsimällä saattaa säästää rahaa, mutta se vaatii hieman enemmän harrastuneisuutta, että näkee vanhassa vaatteessa uuden potentiaalin. 

13 vastausta artikkeliin “Millaisia neuleohjeita Suomessa oli 1950-luvulla – katso nostalgiset kuvat”

  1. Onpa hieno löytö! Jos apinalaatikosta saa selvää, niin kertoisitko vielä mikä pulju tuota lehteä on toimittanut = onko kyseessä ollut ihan oma lehtensä, vai esim. jonkin lankafirman julkaisu tai isomman naistenlehden kylkiäinen/sisarjulkaisu?

    1. Julkaisija on Oy Neovius, heillä on ollut jotain tekoa lankojen kanssa eli ehkäpä voisi verrata Novitaan ja Novita-lehteen 😊

  2. Nuo vanhat lehdet on ihania! Ei oo käsityölehtiä osunut omalle kohdalle. Tuo hihaton pusero näyttää upealta 🙂

  3. Ihania lehtiä! Olisipa ihana itsekin selailla tuollaisia. Missä hintaluokassa noin vanhat lehdet yleensä liikkuvat? 

  4. Nuo käsineet! Vitsit kun osaisi neuloa tai virkata, pyyntönä laitatko ohjeen joskus tänne? 🙂 heh sitten voisi pyytää sukulaista tekemään nuo minulle valitsemastani langasta 😀 Ehkä kuitenkin voisi itse opetella koska haluaisin tuollaiset käsineet monessa eri värissä/sävyssä, sitten olisi aina mistä valita asuun kuin asuun.

  5. Miten tyylikkäitä kuvia, rakastan vanhoja käsityölehtiä ja tapaa, jolla lukijaa puhuteltiin! Mutta se piti tarkentaa, että onhan 50-luvusta nyt enemmän kuin ”parikymmentä vuotta”! Hyvänen aika, sehän oli 60-70 vuotta sitten, joten ei ihmekään että ajat ja esimerkiksi (valmis)vaateteollisuus ovat muuttuneet. 🙂

    1. Teitittelyn voisi palauttaa 😄mainokset olisivat paljon kohteliaampia.

      Ah tosiaan, vaihdoin tekstissä niin sujuvasti aihetta että kirjoitin ompelusta ylipäätään, että vielä muutama kymmentä vuotta sitten oli jjärkevää ommella itse, siis juuri 80-luvulla ja ysärilläkin meillä äiti ompeli paljonkin, mutta en huomannut selventää asiaa järkevämmin itse tekstiin 😂 50-luvulla ompelu on ollut taatusti vielä edullisempaa, kun valmisvaatteita ei ollut ihan samaan malliin saatavilla kuin kasarilla tai nykypäivänä.

  6. Neovius oli lankakauppa Tampereella ja toimi vielä ainakin 80-luvulla. Itse olen ollut lapsi 60-luvulla ja 70-luvun alkupuolella. Äitini, joka oli tekstiilialalla työssä, ompeli minulle usein vaatteet. Valitettavasti en osannut sitä arvostaa silloin, vaikka olin monasti tosi muodikkaissa vaatteissa ainakin kansakoulun juhlissa. Oli aikanaan kaikki mini ja midi hameet , mikrohousut ja puhvihihatpuserot rypytyksineen, haalaripuvut yms.
    Oletko Niina jo lukenut Enni Mustosen syrjästäkatsojan tarinoita sarjaa? Niissä on mielestäni mukavasti kerrottu Suomen naisten historiaa romaanin muodosssa. Uusin vielä ilmestymätön teos on nimeltään Pukija. Voisin kuvitella, että pitäisit sarjasta ja kannattaa lukea kirjat järjestyksessä. Niissä käytetään vielä kovasti ompelijattarien palveluita.

Kommentit on suljettu.